Woerdense Courant: Bewoners Barwoutswaarder en Rietveld verenigen zich

ingevoerd op 21-10-2015

De bewoners van Barwoutswaarder en Rietveld hebben zich verenigd in een Dorpsplatform. Dat heeft de naam Rijnoevers gekregen.

In januari opperde de gemeente een plan voor een brug over de Oude Rijn in het verlengde van de Gildenweg om op die manier de verkeersproblematiek in Woerden-West op te lossen. Dit was de aanleiding voor een groep bewoners van Barwoutswaarder en Rietveld om de koppen bij elkaar te steken. Gezamenlijk brachten zij hun standpunt naar buiten: ‘geen goed idee, die Gildenbrug!’.

Al snel bleek dat er nog meer gemeenschappelijke issues waren die eigenlijk niet of nauwelijks naar voren kwamen op de gemeentelijke politieke agenda. De gesuggereerde Gildenbrug sloeg op die manier de brug tussen beide oevers. Het idee voor een dorpsplatform was geboren.

Op 18 mei werd bij de Bosrand een buurtvergadering gehouden om het draagvlak te peilen voor een platform met bewoners van beide Rijnoevers. Dat was er ruim voldoende: er bleken vele punten te zijn waarop bewoners van zowel Rietveld als Barwoutswaarder samen verder wilde praten. De brug stond vanwege de actualiteit op nummer 1, maar ook de verkeersoverlast, mogelijke gasboringen en het ‘speedbootgedrag’ op de Oude Rijn waren punten die voor beide buurten gelden. Er werd besloten tot de oprichting van Dorpsplatform Rijnoevers.

Het nieuw opgerichte Dorpsplatform kan ook voorzien in een behoefte aan sociale gemeenschappelijke activiteiten. De Stichting richt zich op “het bevorderen van de onderlinge verstandhouding van de buurtbewoners en het vertegenwoordigen van de buurtbewoners naar officiële instanties, alsmede het bevorderen van de veiligheid en leefbaarheid van de gebieden Rietveld en Barwoutswaarder te Woerden.”

Het bestuur bestaat uit voorzitter Claire van der Kraats, vice-voorzitter Ton Kromwijk, penningmeester Marco de Groot en secretaris Conny Zonneveld. Algemene leden zijn Marina Severs, Henk van Dommelen, Fred van der Worp, Henny Palmen en Hermine Brühl.

Dat het dorpsplatform Rijnoevers een actieve club is bleek wel toen bewoners op 26 mei in grote getalen aanwezig waren bij de gemeentelijke hoorzitting over de verkeersituatie Woerden –West. Het bestuur van het platform heeft inmiddels overleg gehad met de gemeente en Provincie over de verkeersproblematiek op Barwoutswaarder.

Er is ook een website gelanceerd. www.dorpsplatformrijnoevers.nl. Wie het dorpsplatform wil mailen kan dat doen via info@dorpsplatformrijnoevers.nl. Bewoners die niet op de eerste bewonersavond waren, worden verzocht hun gegevens door te geven via het contactformulier op de website.

Bewonersbijeenkomst

Er zal vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief verschijnen. Voor mensen die geen internet hebben, wordt aan de buren gevraagd de nieuwsbrief te printen. Op 2 december om 20.00 vindt de eerste officiële bewonersbijeenkomst van dorpsplatform Rijnoevers plaats in het tuincafé van de Bosrand.

bestuur-web bestuur-web