Winnende recept Heel Rijnoevers Bakt

Meringue rol met vers fruit

We zijn heel blij en vereerd dat de winnares van HRB, Lianne de Groot, het winnende recept met ons wil delen. 

Hierbij dus het geheim van de chef met insidertips om dit recept echt te laten slagen. 

Bedankt Lianne! 

 

Meringue rol met vers fruit.

 

Ingrediënten:

 

Voor het maken van de meringue,

Eiwit van 4 eieren

225 gr fijne kristalsuiker

2 eetlepels nougatine  (verkrijgbaar bij AH bij de bakartikelen)

1 theelepel vanille essence

1 theelepel maizena

1 theelepel azijn

Voor de room en vulling,

250 ml slagroom ongezoet

250 gram mascarpone

½ potje lemoncurd

Blauwe bessen aardbeien frambozen 

Nougatine en muntblaadjes om te garneren.

 

Bereidingswijze,

 

Oven voorverwarmen op 160 graden (belangrijk dat de temp op deze stand is bij het bakken.

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze met een elektrische mixer tot ze stijf beginnen te worden.

Giet terwijl de mixer draait de kristalsuiker en op het laatst de nougatine erbij. Ga door met mixen tot er een stevig, glanzend eiwitschuim is ontstaan.

Vouw er met behulp van een metalen lepel de vanille essence, azijn en maïzena door (dit zorgt ervoor dat de meringue niet breekt wanneer je hem wilt rollen). Spreidt het mengsel uit over een vel bakpapier wat je nadien op een bakplaat legt.

Bak de meringue dertig minuten in de oven op 160 graden tot er een korstje op zit en meringue gaar is maar nog wel zacht. Laat afkoelen.

Als je je oven hebt getest en hij écht 160 graden is, dan is een half uur precies genoeg. Waarschijnlijk zakt de meringue tijdens het afkoelen wat in, maar dit is niet erg.

Haal de meringue van de bakplaat met bakpapier af ,  leg er een nieuw vel bakpapier bovenop en draai het voorzichtig om zodat de onderkant boven komt te liggen.

Trek voorzichtig, met kleine rukjes het bakpapier van wat nu de bovenkant is, af.

Klop de slagroom bijna stijf en doe hier de mascarpone bij blijf even kloppen tot het egaal is en doe dan de lemoncurd erbij en maak er weer een egale massa van (niet te hard en te lang blijven kloppen)

Ik maak meestal de meringue van tevoren en zet de room dan klaargemaakt in de koelkast tot gebruik.

Net voor het opdienen smeer ik de meringue in met de room en bovenop de plakjes gemengd fruit over de meringue verdelen.

Wel wat room en fruit overhouden voor op de bovenkant om te garneren.

Hierna rol je hem op tot een mooie rol ,  dan de resterende room op de bovenkant smeren versieren met fruit en muntblaadjes en nog wat nougatine.

Deze taart kan je ook als nagerecht gebruiken krijg altijd veel leuke reacties.

Succes allemaal!!!

Gr Lianne

Wij vragen u vriendelijk dit recept en de tips over de bereidingswijze niet zonder toestemming van Lianne met derden te delen. 

PHOTO-2023-11-03-08-28-38-2 PHOTO-2023-11-03-08-28-38-2