Muziek aan de Rijnoevers groot succes

18-06-2016

Onverwachte ontknoping in de strijd tussen de Romeinen en Batavieren

Weinig bewoners van Barwoutswaarder en Rietveld zullen zich gerealiseerd hebben dat de Oude Rijn zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de historie. De ruim driehonderd gasten die afgelopen zaterdag op het 1e buurtfeest van dorpsplatform Rijnoevers aanwezig waren, weten nu wel beter. De Oude Rijn, ook wel de Limes, vormde de belangrijke noordgrens van het Romeinse rijk. Op Barwoutswaarder heersten de Romeinen. De bewoners van Rietveld, oftewel de Batavieren, hebben zich nooit laten onderwerpen.

Tijdens het feest was een touwtrekwedstrijd tussen beide oevers georganiseerd waarbij het ongemeend spannend was wie met de eer zou gaan strijken. Ongekende oerkrachten kwamen vrij bij de Romeinen en de Batavieren, aangemoedigd door een enthousiast publiek. Helaas met een onverwachte ontknoping en een onbeslist resultaat: het touw brak in het heetst van de strijd. Wie de sterksten zijn, zal een volgende keer moeten blijken. 

Oude Rijn verbindend

Dat de Rijn ook verbindend kan zijn, bleek uit de ingenieus geconstrueerde tijdelijke loopbrug die d.m.v. pontons was gerealiseerd. Misschien ook wel een beetje symbolisch voor de Rijnoeverbewoners die elkaar weer gevonden hebben in een gemeenschappelijk dorpsplatform. Een groter ponton vormde het overdekte platform voor het Shantykoor “Bravour” dat bekende meezingers ten gehore bracht. Het Woerdense Kaaslied waarin de Rietveldse en Barwoutswaardiaanse kaasboeren worden geprezen, werd door iedereen luidkeels meegezongen. Ondertussen snoven de bewoners de heerlijke BBQ-geuren op en konden ze hun bordje gaan vol scheppen.

Voor de kinderen was er gigantisch springkussen waarop van ’s middags tot in de late uurtjes vrolijk gespeeld werd. Ook waren er diverse kinderspelen en traktaties. Extra feestelijk was de ijscokar met boeren schepijs en de gezellige verlichting in de vorm van muzieknoten waarmee de bomen waren opgesierd. DJ Bart zorgde voor de muzikale begeleiding.

Na het optreden van het Shantykoor installeerde de band van Woerdenaar Jan Kanis zich in de feesttent. “Muziek aan de Rijnoevers” werd hiermee opgeluisterd door een band van wereldformaat die voor een relaxte, vrolijke stemming wist te zorgen en menig bewoner aan het dansen kreeg. Het feest eindigde met een fantastische vuurwerkshow.

Voor en door de buurt

Een van de doelen van het dorpsplatform ”Rijnoevers” is om de cohesie in de buurt te vergroten. Dat doel is op het 1e buurtfeest ruimschoots gehaald. Ondanks de plensbui aan het begin van het feest en de te lage temperatuur voor de tijd van het jaar was er een grote opkomst en bleef bijna iedereen gezellig aanwezig tot in de late uurtjes. Ook hebben vele buurtbewoners geholpen met het leveren van spullen, hand- en spandiensten en sponsoring. Initiatiefnemer Ton Kromwijk die al maanden bezig was om alles tot in de puntjes te organiseren, werd aan het einde van de avond welverdiend geprezen en benoemd tot “Gouverneur van Rijnoevers”. 

Foto’s

Bekijk de fotoalbums op Flickr. (https://www.flickr.com/photos/rijnoevers/albums/with/72157669146060970)

de barbaren van rietveld de barbaren van rietveld
de romeinen van barwoutswaarder de romeinen van barwoutswaarder
toeschouwers kijken vol spanning toe toeschouwers kijken vol spanning toe
voorbereidingen in volle gang voorbereidingen in volle gang