Hartslag Woerden

ingevoerd op 28-10-2016

Wat is Hartslag Woerden?

Vanuit de meldkamer ambulance (MKA) is er een verzoek richting Gemeente Woerden gegaan om een organisatie op te zetten die burgerhulpverleners werft voor een reanimatie inzet en die ook zorg draagt voor het in kaart brengen van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s). De gemeente heeft hier een stagiaire op gezet en deze is gaan praten met verschillende hulporganisaties binnen de gemeente Woerden. Hier is eind januari Stichting Hartslag Woerden uit voort gekomen. De stichting wordt gevormd vanuit Stichting Reanimatie Woerden, EHBO Woerden, EHBO Kamerik en Rode Kruis Stichts Weidegebied.

Hartslag Nu is de landelijke organisatie die uiteindelijk zorg draagt voor het registratiesysteem waar Woerden ook bij is aangesloten.

 

Rol van de burgerhulpverlener

Als er een reanimatiemelding binnenkomt bij de MKA wordt er ook een melding gedaan naar de burgerhulpverleners die zich in een straal van 500 meter rond het slachtoffer bevinden. Dit zijn maximaal 30 hulpverleners.

Een gedeelte krijgt de melding om direct naar het adres van het slachtoffer te gaan en een ander gedeelte krijgt de opdracht eerst een AED te gaan halen en vervolgens naar het opgegeven adres te gaan. De inzet is dus altijd in je directe omgeving.

De melding wordt gedaan via of een sms op je mobiel of een melding via de HartslagNu app die je op je mobiel kunt downloaden. Het fijne is ook dat je weet dat er professionele hulp onderweg is omdat de melding via de MKA komt.

Bij een reanimatie telt elke seconde, hoe eerder je kunt starten, hoe beter de uitkomst kan zijn. De overlevingskansen bij een snelle start van de reanimatie lopen zelfs op naar 44% (bron: Hartstichting 2016).

Inmiddels zijn er in de gemeente Woerden ruim 300 burgerhulpverleners actief en zijn er sinds de oprichting 8 inzetten geweest.

 

Rol van de AED

We weten als stichting dat er veel AED’s in Woerden zijn. We weten ook dat er veel AED’s niet zichtbaar zijn voor de MKA omdat ze daar niet aangemeld zijn. De Hartstichting zet in op 6 minuten…

Doe je niets in deze tijd dan treed er breinschade op bij het slachtoffer. Dus snelle start van de reanimatie en ook de snelle aanwezigheid en inzet van een AED kunnen levensreddend zijn.

Het is fijn als er bedrijven/verenigingen/particulieren zijn die een AED hebben deze ook aanmelden in het systeem van HartslagNU. Nog beter is als de AED buiten in een speciale kast komt te hangen zodat ook de burgerhulpverlener er bij kan, ook na sluitingstijd. Want tussen 9.00u en 17.00u is er volop hulp mogelijk. Daarna?

 

Wat wil Hartslag Woerden?

Een ieder die kan reanimeren en een geldig diploma heeft: meld je aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu (www.harslagnu.nl) . Je moet 18 jaar of ouder zijn en een geldig certificaat hebben. Verder moet je redelijk mobiel zijn om een inzet te kunnen doen bij derden.

Volg een cursus reanimatie als je interesse hebt maar nog geen certificaat. Dit kan via www.hartstichting.nl of via EHBO/NHBIV/Rode Kruis

Heb je een AED in je bezit en deze is gecontroleerd en inzetbaar, meld deze aan via de website HartslagNu. Je kunt hier de beschikbaarheid qua tijden aangeven. Nog mooier is als de AED buiten kan hangen in een speciale buitenkast.

 

Wilt u meer informatie:

www.hartslagwoerden.nl (http://www.hartslagwoerden.nl)

www.hartslagnu.nl (http://www.hartslagnu.nl)

Voor vragen die er dan nog zijn: info@hartslagwoerden.nl (mailto:info@hartslagwoerden.nl)

 

Anita Bakker

Voorzitter Hartslag Woerden

Oktober 2016

 

hartslag woerden hartslag woerden