Mag ik even binnenkomen?
Rietveld 29
In deze rubriek maken we kennis met bewoners van Barwoutswaarder en Rietveld. Voor deze Nieuwsbrief zijn dat Huibert Koning, Hennie Evers en Boefbandito. Zij verhuisden op 2 augustus jl. van hun huis in de bomenbuurt (Woerden) naar Rietveld 29. Op een druilerige, grijze maandagmiddag word ik hartelijk door hen ontvangen in de keuken. Dat is voorlopig de enige ruimte die warm is, want de verbouwing, die voornamelijk in eigen beheer wordt uitgevoerd, is nog in volle gang. Recent is de vloerverwarming van de benedenverdieping aangebracht en zijn de betonnen vloeren gestort.Hennie vertelt dat de makelaar hen destijds had gevraagd hun droomhuis te beschrijven, toen ze hem benaderden voor een ander huis. “Een niet al te groot huis, niet nieuw, met originele elementen, liefst vrijstaand.” Ze hadden al een aantal huizen bekeken die niet aan de verwachtingen voldeden toen Rietveld 29 op Funda kwam. Ze waren een van de eerste kijkers en meteen dolenthousiast. Het huis was qua formaat ideaal en alle elementen zoals die bij de bouw in 1935 waren aangebracht waren bewaard gebleven. De keuken is nog zoals die was in 1935, de tegels zijn gaaf en echt dertiger jaren stijl. Hennie: ”we hebben nog de originele bouwtekeningen en informatie over bouwmaterialen. De tegels kostten indertijd 7 gulden per m3 en dat was toen best veel!” Dat het huis ook nog op een unieke plek aan de Oude Rijn lag was iets wat ze niet hadden durven hopen. De vorige bewoners, de familie den Hollander was erg gehecht aan het huis. Ze zijn blij dat de nieuwe bewoners zo enthousiast zijn. Van de zomer hebben de nieuwe en oude bewoners, die nu naar een appartement in Woerden verhuisd zijn, gezamenlijk het tuinonderhoud gedaan.
“Haast is en slechte raadgever”
Huibert is geboren op Weijpoort, Nieuwerbrug en is opgegroeid aan de oude Rijn. Het buitenleven met varen, zwemmen en prutsen is hem niet vreemd. Hennie is geboren in Ede, ze heeft lang in Amsterdam gewoond en een aantal jaren in Woerden. Voor haar is het nog wel wennen in Woerden, maar ze is nu druk met de verbouwing en met haar werk aan de VU, Medisch Centrum waar ze onderzoek en patiëntenzorg doet. Huiberts bedrijf heet Ky en hij werkt vanaf huis. Hij levert computersystemen en randapparatuur aan particulieren en bedrijven, hij biedt service en onderhoud, webhosting en hij ontwerpt websites. Dat de wifiverbinding zo traag is in het buitengebied is wel een drama. Huibert spreekt de hoop uit dat we daar als buurtbewoners nog invloed op kunnen uitoefenen.
“Haast is en slechte raadgever”, zegt Huibert als we het over de verbouwing hebben. “Het gaat prima zo. De keuken is echt niet praktisch met een te smal en te laag granito aanrecht.” Met een aannemer gaan ze een nieuwe uitbouw voor de keuken maken. Vol trots laat Hennie op de laptop een tekening zien van wat het moet worden: een uitbouw met veel ramen over de gehele breedte.” Alles wel passend in de stijl van ons huis, natuurlijk.” Toen het huis in 1935 door D. Versloot uit Nieuwerbrug was ontworpen voor twee zussen waren er geen ramen aan de Rijnzijde. Het uitzicht vond men kennelijk toen niet zo belangrijk als nu.
Boefbandito
En dan wordt Boefbandito op de keukentafel gezet. Het blijkt een project van hen beiden dat een onverwachte grote vlucht heeft genomen. Boefbandito is een poppetje in een zwart wit streepjespak dat na 90 seconden in de magnetron anderhalf uur warmte geeft als een soort kruik. Het is gevuld met gierst en lavendel en ruikt lekker. Hennie had vorig jaar met Sint het poppetje voor Huibert op internet besteld, omdat hij altijd klaagde over koude voeten. Een soort plaagkadootje. Boefbandito bleek vertederend te zijn en ze maakten foto’s van hem en zette die op Instagram. Ook namen ze hem mee met vakantie en daar figureerde hij op de vakantiekiekjes en beleefde hij allerlei avonturen. Hij helpt nu goed mee met de verbouwing. Inmiddels heeft Boefbandito 20.000 volgers!
De ondernemersgeest van Huibert en Hennie deed hen besluiten naar de fabrikant te stappen en de mogelijkheden voor verkoop te bespreken. Nu verkopen ze via hun eigen website de Boefbandito’s vanuit Nederland. Eigenlijk verkopen ze hem niet, maar mensen kunnen de neefjes van Boefbandito adopteren voor 19,95. Hennie schrijft er dan voor de verzending een handgeschreven berichtje bij en waarschuwt de kersverse adoptieouders dat de Boef harten en chocolade steelt.
Ze laat me kaarten en briefjes zien van mensen over de hele wereld die hen vertellen over de belevenissen van de neefjes van Boefbandito’s. Vanuit bijvoorbeeld Finland, Duitsland, de Filippijnen en Saudi-Arabië laten mensen weten hoe gelukkig ze zijn met hun kleine deugniet. Ook worden er filmpjes gemaakt en op YouTube gezet. Boefbandito heeft een Facebookpagina en een Twitteraccount. Hij speelt een rol in een promotiefilmpje voor de Havendagen van Woerden. Kortom, Boefbandito is echt een hype en Huibert en Hennie hebben ongelooflijk veel plezier in hun project. Huibert: “Het is gewoon fijn om mensen blij en aan het lachen te maken”.