Mag ik even binnenkomen?
Rietveld 59
Voor deze eerste editie zijn dat Hans en Paulien Beukers. Zij wonen al 27 jaar op Rietveld 59 in het huis dat ze zelf ontworpen en gebouwd hebben. De achterkant kijkt uit op de Oude Rijn; vanuit de erker aan de voorkant kun je dwars door de weilanden het kerkje van Zegveld zien liggen. Naast het huis staat een grote werkplaats waar het aannemersbedrijf firma Beukers gevestigd is.De derde generatie Rietvelder
Hans is een geboren en getogen Rietvelder, 70 jaar geleden geboren op nummer 57, negen maanden na de bevrijding. Zijn grootvader, Willem Beukers, was in 1918 een timmerbedrijf op Rietveld begonnen en zijn vader, Gijs Beukers, had hem opgevolgd. Vol trots laat Hans de ingelijste koopbewijzen uit 1918 zien. Voor de somma van 5100 gulden kocht zijn opa het perceel, een stukje grond en de inventaris bestaande uit een partij stenen, houtwaren en spijkers. Hans is dus de derde generatie die het bedrijf firma Beukers heeft voortgezet.
Hans en Paulien hebben drie zonen waarvan er twee timmerman zijn geworden en een metselaar, maar uiteindelijk is de laatste in de logistiek terecht gekomen. Geen van de drie zoons voelt ervoor om het aannemersbedrijf over te nemen. Hans doet af en toe nog klusjes, maar waarschijnlijk zal hij dit jaar officieel gaan stoppen.
Toen Hans op Rietveld opgroeide met twee broers en een zus kon je nog op straat spelen. Met een stuk krijt dat hij bij de pannenfabriek haalde trok je lijnen en cirkels op de weg. Er waren veel kinderen in de buurt en er was altijd wel wat te beleven. Sterappeltjes pikken, kattenkwaad uithalen, je werd bij de boeren weggestuurd.
Toen Hans kon fietsen kwam hij ook wel bij de Leeuwenkuil. De Leeuwenkuil was een aantal huizen op een stukje van 150 hectare met ongeveer 100 bewoners, ter hoogte van waar nu Voordouw zit. Er was vroeger een aantal kleine winkeltjes op Rietveld, een soort kruidenierswinkeltje bij het pontje, een tabakswinkeltje bij de Leeuwenkuil, bakker van Dommelen bij de Blokhuisbrug.
School met den Bijbel
Net zoals allle christelijke kinderen van Rietveld ging Hans naar school op Barwoutswaarder, naar de School met den Bijbel, die uit drie lokalen bestond, waar verschillende combinatieklassen in zaten. Vanuit Rietveld werden de kinderen met het pontje door Gerrigje Pan overgezet en vanuit Barwoutswaarder door Al Bezemer. Er was wel rivaliteit tussen de kinderen van Barwoutswaarder en Rietveld, maar meer dan een beetje jennen was het niet. Hans kan zich de Koninginnedagspelen goed herinneren. Het ene jaar op Rietveld en het andere jaar op Barwoutswaarder voor alle kinderen van beide Rijnoevers, katholieke en protestante. Een groot feest, Ieder kind won wel een prijs. Die prijzen werden van tevoren bij de bewoners opgehaald en verzameld. Na de zesde klas ging Hans naar de UlO aan de Wilhelminaschool aan de Oostsingel in Woerden en daarna bij Leenheer op de Nieuwe Markt. Daarna kwam hij in het timmerbedrijf van zijn vader.
Terug naar Rietveld
Via zijn zus leerde hij Paulien kennen. Paulien kwam uit Nieuwerbrug, maar woonde vanaf haar zeventiende in Woerden. In het begin van hun huwelijk woonden ze in de Schilderswijk, toen een wijk met jonge mensen en veel kinderen. Een gezellige en hechte buurt was het waarbij de kinderen gemakkelijk vriendjes maakten. In 86 konden Hans en Paulien het oude huis van Winterwijk op Rietveld 59 kopen, pal naast de werkplaats. Het huis was sfeervol, maar verzakt, vochtig en oud. Ze besloten een nieuw huis te bouwen. Met hulp van hun zoons hebben ze het oude huis gesloopt en na het beheer van de bouw in eigen regie gehad te hebben konden ze hun nieuwe huis na drie en half jaar betrekken. Voor Paulien was het wel wennen op Rietveld, maar inmiddels zou ze niet meer wegwillen. De moeder van Hans heeft bijna 70 jaar op nummer 57 gewoond. Hans en Paulien Beukers wonen nu al 27 jaar met veel plezier in hun huis op Rietveld 59.